Scroll to top

Transfuzija, anemija

Anemija se često javlja kod pacijenata koji imaju hronične bolesti. Ova vrsta anemije može nastati kako usled hroničnog aktiviranja imunog sistema, tako i usled oboljenja bubrega ili zbog postojanja kancera.

Uzroci ovakve anemije su različiti i najčešće su posledica smanjenog stvaranja eritrocita i/ili poremećaja u metabolizmu gvožđa.

Ukoliko je moguće lečenjem osnovne bolesti popravlja se i anemija, ali ukoliko se radi o postojanju hroničnih ili neizlečivih stanja anemija ostaje kao stalna karakteristika bolesti. Anemija kod pacijenata koji boluju od malignih bolesti uzrokovana je i osnovnom bolesti ali se može javiti i kao posledica primene bilo kog oblika specifične onkološke terapije.

Za korigovanje anemije kod ovih pacijenata mogu se davati preparati gvožđa, može se primeniti i rekombinantni eritropoetin (EPO) a ponekada je potrebno reagovati i primenom transfuzije.

Iako simptomi poput umora, malaksalosti i slabosti mogu biti uzrokovani samom malignom bolesti, ukoliko su posledica anemije kod ovih pacijenata onda je to jasan razlog za primenu transfuzije.

Bolnica Sirius Medical ima mogućnost za brzu i sigurnu primenu transfuzije kod svih pacijenata sa postojanjem hroničnih bolesti ili maligniteta.