Scroll to top

Transfuzija, anemija

Sirius Medical

bolnica specijalizovana za bavljenje internom medicinom

Anemija se često javlja kod pacijenata koji imaju hronične bolesti. Ova vrsta anemije može nastati kako usled hroničnog aktiviranja imunog sistema, tako i usled oboljenja bubrega ili zbog postojanja kancera.

Uzroci ovakve anemije su različiti i najčešće su posledica smanjenog stvaranja eritrocita i/ili poremećaja u metabolizmu gvožđa.

Ukoliko je moguće lečenjem osnovne bolesti popravlja se i anemija, ali ukoliko se radi o postojanju hroničnih ili neizlečivih stanja anemija ostaje kao stalna karakteristika bolesti. Anemija kod pacijenata koji boluju od malignih bolesti uzrokovana je i osnovnom bolesti ali se može javiti i kao posledica primene bilo kog oblika specifične onkološke terapije.

Za korigovanje anemije kod ovih pacijenata mogu se davati preparati gvožđa, može se primeniti i rekombinantni eritropoetin (EPO) a ponekada je potrebno reagovati i primenom transfuzije.

Iako simptomi poput umora, malaksalosti i slabosti mogu biti uzrokovani samom malignom bolesti, ukoliko su posledica anemije kod ovih pacijenata onda je to jasan razlog za primenu transfuzije.

Bolnica Sirius Medical ima mogućnost za brzu i sigurnu primenu transfuzije kod svih pacijenata sa postojanjem hroničnih bolesti ili maligniteta.