Scroll to top

Hemoterapija

Sirius Medical Beograd - Primena Hemoterapije U Lečenju Maligniteta

bolnica specijalizovana za bavljenje internom medicinom

Sirius Medical privatna klinika za hemoterapiju

Hemoterapija ili citostatska terapija se koristi u lecenju malignih bolesti, i predstavlja davanje lekova koji dospevaju do tumorskih celija i direktno ih uništavaju ili sprecavaju njihovu deobu. Pored hirurškog tretmana, hemoterapija se smatra najefikasnijom metodom lecenja maligniteta.

Tipovi hemoterapije:

  • Neoadjuvantna hemoterapija je upotreba citostatika pre hirurške ili zracne terapije, da bi se smanjio tumor, ili pokušalo zaustavljanje napredovanja vec proširenog tumora.
  • Adjuvantna hemoterapija je upotreba citostatika radi uništavanja preostalih malignih celija nakon hirurškog lecenja. dodatni cilj jeste da se spreci ponovni nastanak tumora.
  • Palijativna hemoterapija predstavlja terapiju kojom se olakšavaju simptomi prouzrokovani rakom. Koristi se u odmaklim stadijumima, kako bi se omogucio adekvatan kvalitet života.
  • Hemioprevencija se smatra tretmanom buducnosti u lecenju tumora. Suština nije uništavanje malgnih celija, nego uspostavljanje funkcije normalnih celija. Na taj nacin se sprecava nastanak tumora.

Citostatici ne deluju samo na celije raka, nego I na zdrave celije organizma. Iz tog razloga, je bitno da se povoljni efekti lecenja postižu pravilnom kombinacijom lekova. Pokazalo se da, radi vece efikasnosti, hemoterapija se ponavlja ciklicno, nekoliko puta. Neki lekovi deluju bolje ako se daju kontinuirano, a ne odjednom.

Nacin primene hemoterapije zavisi od vrste lekova. Vecina se prima preko vene (intravenozno), ali postoje citostatici koji se mogu dati u mišic (intramuskularno) I na usta (oralno). Kod intravenske aplikacije hemoterapije, mogu se koristiti posebni kateteri koji se postave u velike vene, portovi koji se postavljaju ispod kože I na taj nacin se štede periferne vene od mnogobrojnih uboda i potencijalnih neželjenih efekata.

 

Hemioterapija ponekad može izazvati neprijatna neželjena dejstva. Vecina lekova koja deluje na celije raka privremeno dovodi do smanjenja broja normalnih belih krvnih zrnaca. Kad do toga dode postoji veca verovatnoca da se pojavi neka infekcija. Neki citostatici mogu izazivati mucninu, pa cak i povracanje i dijareju. Ostali neželjeni efekti koji se mogu pojaviti su umor, opadanje kose, utrnulost I peckanje, rane na rukama. Osobama ženskog pola se ne savetuje da ostanu u drugom stanju tokom trajanja hemioterapije, kao ni muškarcima da rade na dobijanju potomstva, jer hemioterapija može škoditi razvoju fetusa. Važno je koristiti efikasna kontraceptivna sredstva tokom tretmana i odreden period posle toga.