Scroll to top

Gastroskopija

S Life - Gastroskopija - endoskopsko ispitivanje gornjeg dela probavnog trakta

Ordinacija specijalizovana za bavljenje internom medicinom

Šta je gastroskopija

Gastroskopija je procedura kojom se uz upotrebu tanke fleksibilne cevi (endoskop) vrši ispitivanje gornjeg dela probavnog trakta.

Kako se radi gastroskopija

S Life gastroskopija endoskopski pregled Beograd

Gastroskop se ubacuje u usta i potom spušta niz jednjak, zatim u želudac i prvi deo tankog creva (dvanaestopalačno crevo). Endoskop sadrži svetlosni izvor i video kameru koja slike prenosi na monitor, kako bi lekar izvršio detaljan pregled.

Gastroskopija se obično radi kako bi se ispitali uzroci simptoma kao što su otežana probava, mučnina ili otežano gutanje. Ovom procedurom se mogu dijagnostikovati upalni procesi, prisustvo čira ili polipa, kao i drugih patoloških promena.

Ponekad gastroskopija nije samo dijagnostička nego i terapijska procedura, kojom se zaustavlja krvarenje iz čira, proširivanje (dilatacija) suženja jednjaka (stenoze) ili za uklanjanje stranih tela.

Lekar može uzeti uzorke tkiva (biopsije) radi dijagnostikovanja promena koje vizualizuje prilikom pregleda i ukloniti polipe iz gornjih partija digestivnog trakta.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Prilikom pripreme za gastroskopiju, bitno je da Vam je prazan stomak kako bi se jasno videla sluznica i da ne bi došlo do povraćanja. Ne biste trebali jesti ili piti 6 sati pre procedure – vaš lekar će vas posavetovati o konkretnim detaljima pre postupka. Takođe je potrebno da informišete lekara o svim eventualnim alergijama, o terapiji koju već koristite, kao i eventualnim bolestima od kojih bolujete.

Izvođenje gastroskopije

Ukoliko se odlučite za blagu anesteziju, lekar anesteziolog će Vam dati blagu sedaciju. Moguce je uraditi i gasteroskopiju bez anestezije. Sama procedura je bezbolna i minimalno invazivna. Potrebno je da pratite uputstva lekara, da mirno dišete i gutate kako vam lekar kaže. Možete imati osećaj neprijatnosti i nagon na povraćanje. Sam pregled traje u proseku 15 minuta, retko do 30 minuta. Cena gastroskopskog pregleda u ordinaciji “S Life” u Beogradu mozete naći ovde.

Nakon gastroskopije…

Nakon gastroskopije možete se osećati pospano i imati osećaj nadutosti od vazduha koji je uveden tokom pregleda. Verovatno se nećete sećati samog pregleda ukoliko ste dobili sedaciju. Obično Vam je dozvoljeno da jedete i pijete nakon postupka, ali se ne preporučuje da upravljate vozilom ili drugim mašinama, da potpisujete pravne dokumente ili konzumacija alkohola 24 sata nakon procedure. Lekar će Vam saopštiti i detaljno obrazložiti rezultate pregleda.

Gastroskopija je bezbedna procedura kod koje se retko javljaju komplikacije. Ukoliko dođe do povraćanja krvi, pojave crne stolice, bola u grlu ili stomaku, otežanog gutanja ili pojave temperature potrebno je da se javite lekaru.

Pozovite nas i zakažite konsultacije i gastroskopski pregled u ordinaciji S Life Beograd.