Scroll to top

Kolonoskopija

S Life - endoskopski pregled debelog creva i završnog dela tankog creva

Ordinacija specijalizovana za bavljenje internom medicinom Beograd

Šta je kolonoskpija?

Kolonoskopija predstavlja endoskopski pregled debelog creva i završnog dela tankog creva.

Kako se izvodi?

 • Procedura kolonoskopije se izvodi u “S Life” ordinaciji u Beogradu, pomoću posebne vrste endoskopa koja se naziva kolonoskop, dugačak fleksibilni instrument, koji na svom vrhu ima specijalno osvetljenje i kameru pomoću koje se slika prenosi na monitor. Izvodi se u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. U lokalnoj anesteziji pregled nije bolan, ali je neprijatan.
 • Tokom pregleda u debelo crevo se ubacuje vazduh koji ga proširi tako da se sluzokoža može precizno pregledati. Kolonoskop se uvodi kroz rektum i potom se pregleda kompletno debelo crevo i završmi deo tankog creva. Ovim pregledom je moguće uzeti isečke slozokože, ili skinuti polipe. Daljim pregledom ovih tkivnih uzoraka moguće je postaviti pravilnu dijagnozu koja omogućava dalje lečenje bolesnika. Pregled traje 30-45 minuta. Cenu kolonoskopskog pregleda mozete videti u cenovniku.

Zašto se radi kolonoskopija?

Kolonoskopija se može raditi u dijagnostičke i terapijske svrhe

 • U dijagnostičke, u cilju ispitivanja uzroka pojave sledećih simptoma i znakova: bola  u trbuhu, pojave sveže krvi u stolici, pojava crne prolivaste stolice, hroničnog zatvora, hroničnog proliva (dijareja), anemija usled nedostatka gvožđa, u cilju ranog otkrivanja zloćudnog tumora (karcinoma) debelog creva.
 • U cilju ranog otkrivanja i praćenja inflamatornih bolesti creva
 • Kao skrining metoda, u cilju prevencije zbog sumnje na rak debelog creva kod osoba starijih od 50 godina
 • U terapijske svrhe, cilju uklanjanja manjih promena na sluznici creva, najčešće polipa.

Priprema

 • Kolonoskopski pregled u Beogradu - S Life ordinacijaKako bi se kolonoskopija adekvatno obavila, debelo crevo treba biti  oslobođeno sadržaja, što se može postići upotrebom lekova koji prazne creva i odgovarajućim higijensko dijetetskim režimom. Par dana pre terapije neophodno je izbegavati hranu koja sadrži semenke (susam, grožđe, paprika, paradajz, laneno seme, kivi, lubenica…), hranu koja nadima (pasulj, grašak, sveže voće i povrće, mleko, mlečne proizvode, spanać, blitva, zelena salata), obustaviti unos preparata (tableta) gvožđa. U nekim slučajevima priprema za  kolonoskopiju je duža i mora se obavljati u bolničkim uslovima. Dan pre procedure ne smete jesti čvrstu hranu. Možete unositi nealkoholne  bistre napitke: bistre supe, bistre voćne sokove, čaj, vodu. Izbegavajte  crvene napitke. Noć pre procedure nemojte ništa jesti i piti. Možete  uzeti svoje lekove sa malom količinom vode.
 • Kao lek za pripremu se  najčešće koristi Fortrans prašak i to na sledeći način: Rastvorite dve  kesice Fortrans praška u 2 litra vode i u 10h ujutru počnite da pijete.  Ovu količinu tečnosti bi trebalo da popijete u naredna 2 -2,5 sata.  Pražnjenje debelog creva počinje sa 1-2 sata nakon što ste popili  Fortrans. U 18 h rastvorite još dve kesice Fortrans praška u 2 litra  vode i pijte tokom naredna 2 – 2,5 sata.
 • Ukoliko se teže podnosi, može se koristiti Colopur. Dan pre planirane kolonoskopije, doručkovati čaj i dvopek. U 16h rastvoriti 2 kesice COLORPUR-a u 1 litar vode i popiti tako, da se na svakih 15 minuta uzme oko 250ml tečnosti i još najmanje 2 litre tečnosti (vode, mineralne vode sa magnezijumom, nezaslađenog čaja, bistrih, neobojenih tečnosti).

Ukoliko se javi neizdrživ osećaj gladidrhtavicapojačano znojenje, pacijent može posisati bombonu ili popiti rastvoren šećer/med u vodi.

Na dan pregleda: Ujutru rastvoriti još dve kesice COLORPUR-a u 1 litar vode i popiti tako da se na svakih 15 minuta, uzme 250 ml tečnosti, a zatim popiti još najmanje 2 litra tečnosti.

Unos tečnosti završiti 4 sata pre pregleda.

Posebna upozorenja

 • Ukoliko bolujete od šećerne bolesti posavetujte se sa Vašim lekarom o korigovaju doze insulina pre procedure.
 • Ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Aspirin,  Plavix, Clopidix, Farin, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis,  Fraxiparin) posavetujte se sa Vašim lekarom o korigovanju doze leka pre  procedure.
 • Pre pregleda, neophodno je uraditi laboratorijske analize, kompletnu krvnu sliku i parametre hemostaze (INR, aPTT, TV).

POTENCIJALNI RIZICI

 • Alergijska reakcija na anestetik ili lek koji se daje pre intervencije.
 • Krvarenje sa mesta sa kog je uzeto tkivo za biopsiju ili sa mesta sa kog je uklonjen polip.
 • Povreda zida debelog creva (perforacija) instrumentom.

Nakon kolonoskopije…

Možete osećati nadutost, ispuštati gastove, a ponekad i grčeve. Oni su posledica upumpavanja vazduha u crevo tokom pregleda i spontano nestaju kroz par sati. U tom periodu poželjan je odmor ili samo laka fizička aktivnost.

U slučaju da je izvršeno uklanjanje polipa ili neka druga intervencija moguće je uočiti oskudnu količinu krvi na stolici ili vešu. Mogu Vam biti savetovani i kontrolni pregledi, u zavisnosti od broja, veličine i prirode promene(a).

Čajevi i voda se mogu piti, 2 sata nakon pregleda možete imati lagani  obrok. Ako imate jak bol u stomaku, visoku temperaturu ili jače  krvarenje, javiti se na kontrolni pregled. Ukoliko Vam je uklanjan polip ili zaustavljao krvarenje, može se ograničiti ishrana i fizičku aktivnost u izvesnoj meri o čemu će Vas detaljno obavestiti.

Ukoliko kvalitet pregleda nije mogao da bude postignut bilo zbog nepotpune pripreme ili zbog tehničkih poteškoća, tražiće Vam se ponavljanje istog u kratkomem vremenskom periodu.

Rezultati će Vam biti saopšteni odmah po završetku pregleda u našoj ordinaciji u Beogradu, dok rezultate eventualno učinjene biopsije možete očekivati kroz nekoliko dana.