Next generation sequencing (NGS)

Sirius Medical bolnica prati svetske trendove iz oblasti onkologije. Osnovni ideal Siriusa je individualizovan pristup pacijentu. Nove tehnologije su omogućile otkrivanje velikog broja biomarkera koji mogu biti potencijalna meta za određenu terapiju.

Next generation sequencing (NGS) ili sekvenciranje nove generacije kao savremena metoda precizne medicine, predstavlja genetsko molekularnu analizu u kojoj se ispituje veliki broj gena i omogućava otkrivanje mutacija na genima. U sklopu određenih malignih bolesti su već uveliko poznate neke od mutacija gena koje predstavljaju mete za ciljanu (target) terapiju. U okviru NGS izveštaja se pored mutacija gena nalaze i moguće terapijske opcije sa određenim nivoom preporuka. Na osnovu rezultata, naš tim kliničkih i molekularnih onkologa konzilijarno donosi odluku prateći svetske preporuke za dalje lečenje. Pored odluke o lečenju, genetski testovi predstavljaju budućnost medicine kada je reč o praćenju onkološkog pacijenta. Određeni biomarkeri mogu predstavljati i prognostički faktor kada je u pitanju očekivani tok bolesti.

Navedene analize se rade iz uzorka tumorskog tkiva. Ukoliko nije moguće uraditi uzorkovanje (biopsiju) tumorskog tkiva, ili u dobijenom uzorku nema dovoljno tkiva za dodatne genetske analize, postoji mogućnost uzorkovanja krvi i analize cirkulišuće DNK u krvi.

U našoj ustanovi je moguće uraditi sledeće testove:
FoundationOne CDx, FoundationOne Liquid, X CeGat testove.