Dostupne dijagnostiče pretrage

Dijagnostičke pretrage dostupne u našoj bolnici su ultrazvučna dijagnostika, koja podrazumeva ehokardiografiju, ultrazvuk abdomena, urogenitalnog trakta, CDS krvnih sudova vrata, gornjih i donjih ekstremiteta, ultrazvuk mekih tkiva, dojki itd i radiografsko (RTG) snimanje kostiju, abdomena, srca i pluća.

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je potpuno bezbolna, neinvazivna procedura kojom se uz pomoć sonde koja se pomera po površini tela ili plasirsnjem u pojedine telesne šupljine vizualizuju organi od interesa. Ultrazvuk je u većini slučajeva metoda prvog izbora zbog svoje bezbednosti i količine informacija koju lekar dobija. Za pregled pojedinig organa poput srca, ultrazvuk je suverena i najznačajnija dijagnostička metoda. Uglavnom nije potrebna nikakva priprema za pregled, a ukoliko je potrebna, naše osoblje će Vam naglasiti prilikom zakazivanja pregleda.

Šta je rentgensko snimanje?

Rentgensko snimanje predstavlja upotrebu X zraka kako bi se dvodimenzionalno snimili delovi tela. Iako je rentgen jedan od najstarijih dijagnostičkih modaliteta u radiologiji, i dalje predstavlja suverenu metodu za pojedine preglede. Pregled je brz, bezbedan i bezbolan, s tim da pacijenti ne treba previše često da se izlažu štetnim X zracima. Naša ustanova koristi rentgenski aparat najnovije generacije sa digitalnom akvizicijom slike, čime se osigurava minimalno izlaganje pacijenta štetnom zračenju. Pre pregleda ćete obaviti razgovor sa svojim lekarom. Nije potrebna posebna priprema za pregled. Rentgensko snimanje je kontraindikovano kod trudnica, lekar će Vas pitati o eventualnoj mogućnosti trudnoće, ukoliko postoji mogućnost da ste trudni pregled se ne obavlja.

Na raspolaganju su i sve dijagnostičke procedure neophodne za dijagnostiku i lečenje internističkih oboljenja (laboratorijske analize, ekg, spirometrija, određivanje BMI i telesnog sastava itd.).